Dagboek van een zeer geslaagd feest

Bijna een jaar van voorbereiding is er aan voorafgegaan. Inspirerende bijeenkomsten van de organisatoren en hartverwarmende bijeenkomsten met de vrijwilligers. De button verkoop waar wij als organisatoren al een voorproefje kregen van het enthousiasme van de bewoners voor het feest.
Op het moment van het feest waren er 175 buttons verkocht en uiteindelijk waren alle 200 buttons ter bestemder plek verdwenen.

En dan eindelijk was het zover! Enkele dagen van tevoren was de kans op regen nog 50% maar gelukkig beslisten de weergoden dat het slechte weer één dag later kwam! 24 juni de dag van het straatfeest. Een dag die straalde en fris was van een briesje die het opbouwen zeer aangenaam maakte.

Om 13.00 verzamelden de vrijwilligers zich bij Rebecca thuis, die haar tuin ter beschikking had gesteld om alle materialen in op te slaan. En daar begon voor hen de feestvreugde al. Zo rond 14.00 werd gestart met het gesleep van alle materialen naar de feestlocatie midden in de straat.
En ik zal ze nog even op een rijtje zetten die vrijwilligers want mensen, zonder hun hadden we het niet kunnen doen:
Els, Julianne, Eelko, Debbie, Edwin, Wiebe, Klaas, Nellie, Tjerk, Andre, Martijn, Diede, Darko, Hedda, Jacqueline en Paula en dan zijn we er misschien nog wel één vergeten die spontaan kwam meehelpen. Zij zijn terug te vinden in de foto galerij, dit zijn de mensen met de oranje hesje.

Autootjes slepen
Het was een klein beetje jammer dat er toch een aantal mensen de ´verboden te parkeren´ borden niet hadden gezien. Wij als team zijn toch eerst maar even langs alle deuren gegaan en toen bleek dat de bewoners van enkele auto´s niet thuis waren moesten we helaas toch wel de wegsleep meneren bellen. Dit bleek echter nog wel een klus. Na vijf keer met parkeerbeheer gebeld te hebben, zonder actie (terwijl deze wel keer op keer beloofd werd), schakelde Gaby maar de buurtregisseuse Inge Poecke in... en zowaar binnen een kwartier waren ze er. Dank Inge! En ach, het gaf ook wel wat hilariteit toen we samen met die mannen de twee overgebleven auto´s een paar plekjes verder duwden, de foto´s zijn er getuige van.

Opbouwen
Het opbouwen ging véél sneller dan we ooit hadden durven dromen, maar dat is natuurlijk niet gek met zo´n geweldig team. Iedereen heeft behoorlijk gebuffeld om het er feestelijk uit te laten zien. Vlaggetjes ophangen, crêpe papier om tafels en bomen heen, tuinsetjes naar buiten gesleept en voor we het wisten sleepten de buren ook tuinstoelen naar buiten; geweldig!
Een heel lieve mevrouw heeft een halve dag in de keuken gestaan en kwam spontaan met allerlei heerlijke taarten naar buiten lopen, ja echt! Wij wisten ook niet wat we zagen, zo ontzettend lief!


Zeilen
Héle discussies over het wel of niet ophangen van een zeil tegen de regen oh en ja wáár dan wel. Wel over de straat, niet over de straat en ja hoe dan en iedereen had wel een touw, een doekje, een ladder en ga zo maar door. Met zo´n een stralende dag kun je gewoonweg niet meer in regen geloven dus is er voor de gulden winckler plantsoen.. ohneeee gulden middenweg gekozen: we beschermen het podium. En sjonge dat het podium er daardoor ineens een stuk professioneler uit zag! Dank voor je inzet Tsjiehiefs.

Laatste lootjes
De muzikanten stroomde binnen, toen was de bar klaar en jawel daar was het eten! Mensen liefhebbers wat ziet het er professioneel uit. De infostand met alle foto´s over de straat, een echte kassa en koffiehoek. Nog de laatste rommeltjes snel wegruimen en iedereen stroomde naar de plek waar ze volgens het draaiboek zijn moesten. Nog een discussie bij de tap dat de één toch wel graag daar wilde staan maar de ander ook. Uiteindelijk hebben we die ene die liever niet achter de BBQ wilde (ja jij Andrè) daarachter vandaan moeten slépen! Nee hoor, laat mij maar staan, ik ga zó lekker...

Dat hele draaiboek is trouwens snel de prullenbak ingegaan want iedereen voelde zich zo thuis op zijn plekkie dat er van wisseldiensten geen sprake meer was. De vrijwilligers moesten nog net niet gedwongen worden om zelf ook wat te gaan eten en socializen.... Ook daar werden we aangenaam verrast door de tomeloze inzet en betrokkenheid. We kunnen niet anders zeggen.

Het Feest
Vanaf 5 uur stroomden jullie, met stoelen, naar de feestplek. Tsja wat moeten we daar nou van zeggen? We kunnen hier alleen onze impressie geven, We zijn als organisatie echt overdonderd door jullie enthousiasme over en voor het feest. De positieve reacties zijn niet te tellen, de vreugde over het feit dat er eindelijk ook eens een feest in onze straat is, dat het zo´n leuk initiatief is, dat het eten zo lekker is (alhoewel een enkele hamburger gaarder had gekund), dat de muziek zo sfeervol is, dat het er allemaal zo leuk uitziet … De superlatieven konden niet op!

Het was ook echt een straatfeest. Alleen mensen van buurtoverleg waren aanwezig zoals afgesproken en een enkele portefeuillehouder maar voor de rest waren we gewoon 'onder elkaar' Opvallend hoe snel de mensen in een gemoedelijke sfeer snel kennis maakten met elkaar maar ook gewoon aan tafels en bankjes aanschoof. Tenslotte was het daar eigenlijk om te doen: leer je medemens/buurmens op een prettige wijze kennen …

Muziek
Voor diegene die er niet bij waren, of het inmiddels vergeten zijn, het feest begon met de accordeonisten. 3 op een rij Dhr Steur en muzikale partners. Ze speelden de buurt wakker waardoor iedereen wist dat het feest nu toch echt begonnen was. Deze mensen waren bijna niet van het podium af te slaan, ze hebben veel langer gespeeld dan gepland, maar ach het ging ook zó lekkurrr...
Tussen de bedrijven door heeft de geluidsman gezorgd voor wat achtergrondmuziek en al snel kwam Wiemer met zijn band JacksOnFive. En jawel drrr is gedanst! Wat een leuke band! En die woont gewoon bij ons in de straat. Ze treden gelukkig geregeld op dus als je meer van ze wilt horen: www.jo5.nl.
De avond werd afgesloten door onze eigen Belinda die ook nog een lied met onze eigen Suzanne van de organisatie heeft gezongen. Belinda had ook een heerlijk veelzijdig repertoire dat zo gezellig was dat de tijd veel te snel ging, en ook hier is weer veel gedanst!

Informatie
De infostand had het druk. Bijna alle folders van de Bos & Lommer waren daar aanwezig. Veel mensen bekeken de folders en wilde graag het één en ander weten over de buurt en hoe het vroeger was. Marike Omta van de boekhandel Omta heeft ons geweldig geholpen door haar groot assortiment meegebrachte boeken over onze buurt. Daarnaast had ze ook nog oude fotoalbums waar mensen gretig in keken en vaak dingen herkenden. Één van de oudere bewoonsters bleek nog foto´s te hebben van een eerder straatfeest… Ja, wat krijgen we nu? We waren helemáál niet de eerste! Dit bevrijdingsfeest vond rond 1946 plaats en uit dit feest is de speeltuinvereniging de Mercator ontstaan: helaas was er geen speeltuin in het prille begin maar er werden veel clubjes georganiseerd zoals een figuurzaagclub, een operetteclub en een balletclub. De foto´s die we hiervan hebben ontvangen komen ook nog op de site. Loes bedankt dat je dit via je buurvrouw naar ons toe hebt laten komen.

Kassa
Bij de kassa liep ook alles gesmeerd. Natuurlijk hadden we het liefst het hele feest gratis willen maken voor iedereen. Maar helaas dat is nou eenmaal niet mogelijk. Maar niemand heeft er moeilijk overgedaan. Geweldig!
Ook bij de kassa hadden we een wisselrooster maar al snel bleek dat het een prima plek was voor de zwangere Gaby om er de meeste tijd te zitten en het feest te aanschouwen. De kassa werd een soort van vaste honk van de organisatie en dat was een prima ontspan-geniet-plekje!

Biertje!?!
Tsja, die ging natuurlijk gesmeerd. Beetje schuimig, dus maar blijven rommelen met de druk. Maar zelfs op de aller laagste stand bleef het behoorlijk schuimen. Achteraf hebben we gehoord dat dit kwam omdat we in plastic glazen tapte... Nou ja, volgend feestje de eigen bierglazen meenemen dan maar.

Kinderen
Dankzij de donatie van het stoepkrijt door de moeder van Rebecca hebben veel kinderen er lekker op los kunnen krijten. De stoep was een gezellige kleurmassa die inmiddels verdwenen is door regen en schoonmaakploeg maar die de straat goed opfleurde.

Loterij
En bij een feest hoort natuurlijk ook een loterij. Die ging zo geweldig en we hadden zulke geweldige prijzen dat na een paar trekkingen niemand meer naar het podium wilde (of durfde) te komen... heel vreemd. De kinderen vonden de loterij geweldig, duwen en trekken om maar een lootje uit de zwarte hoge toverhoed te mogen trekken … Ikke ben aan de beurt, nee ikke, ikke. Maar door de loterij hebben we wel onze ´dorpsvrolijkerd´ mogen ontmoeten. U kent 'm wel, de man die iedere zomer dag na dag met z'n bootje bezig is. Ja die; die met die witte lange haren die er met de ´kiss me´hamer vandoor ging! Kijk maar op de Website, Lang niet iemand gezien die zo blij was met een opblaasbare plastic hamer.

Politie
Midden in de geweldig loterij scheurde de politie de straat in.. sja en toen was het vlug over met de loterij. Paul en Rebecca hebben nog even geprobeerd de aandacht te blijven trekken maar je kunt gewoonweg niet op tegen een politie auto waar je in mag zitten en die z'n sirenes even flink laat loeien. Daar stonden ze dan op het podium tegen de lucht te presenteren! Voor een aantal mensen bleek dit dan toch wel weer een verschrikkelijk hilarisch gezicht, en bedankt dan hè. Maar het moet gezegd worden dat het wel tof was van de politie om eventjes langs te komen en te kijken of alles naar wens verliep en dan ook nog s al die kinderen in de auto te laten, erg leuk.

Afsluiting
Na een avond van dansen, eten, drinken en kennismaken en hernieuwd kennismaken was het dan toch afgelopen ... véél te vroeg! Het is zo´n leuke avond geweest waar de lachende vrolijke foto´s getuige van zijn, dat 21.00 uur veel te vroeg leek, gelukkig liepen we een uurtje uit :-) Maar dat was allemaal geen probleem, ook al hadden we maar een vergunning tot een bepaalde tijd. Ook de buurtregisseuse (Inge Poecke) kwam nog even gezellig een kijkje nemen en zat samen met Gaby al zittend achter de kassa complimenten voor de straat en het feest te geven.

En tenslotte was het bier ook nog niet op en dat kan natuurlijk niet! Dus die uitloop hadden we gewoon ook nodig. Langzaamaan begon het voorzichtige afbreken en wat een gebed zonder eind leek te worden, we waren tenslotte allemaal ook best al een ietsepietsie moe, was het afbreken tot onze verrassing in een zucht klaar. Onvoorstelbaar!

Nog veel leuker was dat een aantal mensen lekker met hun tuinsetje op de stoep bleven zitten en daar gewoon nog een tijdje door zijn gegaan. De 50plussers aan de oneven kant en 'het nog hippere volk' aan de even kant. Er werd ook nog een oproep gedaan om vaker met mooi weer gezellig voor de deur te gaan zitten. Natuurlijk! Gezellig!
Een ander groepje is ook nog bij elkaar rustig gaan doorfeesten en als je de roddelpers mag geloven zijn er zelfs nieuwe liefdes opgebloeid ...
En ook de vrijwilligers hebben nog een afzakker genomen in de tuin van Rebecca. Toen was het feestje rond aangezien we in dezelfde tuin ook de aftrap op vrijdag avond hadden gegeven. Bedankt Rebecca voor de gast-tuin-vrijheid!

En verder...
Bij de kassa stond een ideeënbus waar een groot aantal mensen hun breinvruchten in achter hebben gelaten. Wij onthouden die jullie natuurlijk niet. Binnenkort zal de site vernieuwd worden met deze ideeën en plannen voor de straat. Er werd al iets geroepen over een oud en nieuw feest, dus laat horen als je nog meer ideeën hebt of wel mee wil werken aan dat oud en nieuw feest of een ander feest.

In iedere geval hebben we een motor aan het draaien gezet, want ook in de buurt, zowel de Mercatorstraat als de Admiraal de Ruijterweg, willen ons voorbeeld gaan volgen. En vragen bij de organisatie om het plan van aanpak. Dat lijkt ons een compliment.

Al met al was het dus een zeer geslaagd feest. Niet alleen door de opkomst, de sfeer, de nieuwe contacten die zijn gelegd, het feit dat er geen enkele vorm van onenigheid was maar ook door de roep van jullie dat dit iedere jaar moet plaatsvinden.

We mogen trots zijn op onze straat!!

Tot gauw
Gaby, Paul, Ben, Suzanne en Rebecca